Сметката след сблъсъка – двама загинали, 1 000 ранени

Хиляди празнуваха по улиците на Истанбул през изминалата нощ своеобразна победа над властта в Турция. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган смекчи първоначално твърдия си тон по адрес на участниците в най-бурния антиправителствен протест от началото на неговото управление и нареди на органите на реда да се изтеглят от площад „Таксим”, превърнал се в батална сцена в последните два дни. Нещо повече – призна, че полицията е допуснала грешки в опитите си да наложи ред, видя дори „крайни действия”.

 

Повод за прерасналите в насилие демонстрации в най-големия турски град и в столицата Анкара станаха плановете на правителството да разруши парка „Гази” в близост до централния истанбулски площад и да построи там търговски център. Намеренията на управляващите провокираха турски младежи, които се обявиха против изкореняването на дърветата. На това администрацията на Ердоган реагира с опит да прочисти площада и да възстанови обществения ред, като за целта полицаите си помогнаха със сълзотворен газ и водни струи.

 

Междувременно правозащитни организации, включително „Амнести Интернешънъл”, разкритикуваха използваното от силите за сигурност насилие и съобщи за двама загинали и повече от 1 000 пострадали, предаде Франс прес. Официално потвърждение на тази черна статистика на протеста обаче няма. Единствената оценка до момента е на вътрешния министър Муамер Гюлер, който обяви, че ранените в цялата страна са 79, като числото включва и 26 полицаи. По думите му задържани са близо 1 000 души, а в различни турски градове са се проявели повече от 90 демонстрации.

 

Натиск към Анкара имаше и от западните й съюзници. САЩ и Великобритания призоваха турските власти за сдържаност. В същото време призив за „благоразумие и спокойствие” отправи президентът Абдуллах Гюл, който отчете „тревожното равнище на протестите”.

 

Всичко това накара премиера да нареди на силите за борба с безредиците да се изтеглят. „Тайип, ние сме тук, а ти къде си?”, скандираха победоносно демонстрантите, докато полицията премахваше загражденията от площада. Събитията, които подпали сблъсъкът на „Таксим”, са най-силният изблик на антиправителствени настроения от началото на управлението на Партията на справедливостта и развитието през 2002 г., отбелязват анализаторите.