Със свои акции се включиха РЗС и Националният фронт за спасение на България

С искане за касиране на изборите и призиви за оставка няколкоститин души се включиха в протест срещу новосформираното българско правителство. Недоволните блокираха центъра на София за почти четири часа. 

 

Тон за протеста зададоха Яне Янев и Валери Симеонов. Пред Народното събрание те поискаха цялостно касиране на изборите.

 

Два часа по-късно пак пред парламента започна друг протест, обявен за национален.

 

Недоволните от новата изпълнителна власт и завръщането на БСП и ДПС в управлението на страната бяха организирани от инициатива във „Фейсбук” и твърдят, че не са свързани с политическа сила.

 

Малка група от недоволните освиркваха освен сегашните управляващи и предишните. В този момент се оказа, че протестиращите са в два различни лагера.

 

Въпреки взаимните обвинения в провокации, до сблъсъци не се стигна. Към обявения за национален протест се присъединиха и хора от протеста на Янев И Симеонов.

 

Участниците в демонстрацията се събраха пред парламента, а след това се отправиха на шествие, като по пътя си блокираха първо бул. „Цар Освободител”, кръстовището на „Орлов мост” и накрая бул. „Васил Левски”. Оттам те се насочиха към Съдебната палата по ул. „Граф Игнатиев”, където спряха движението на трамваите. Протестиращите бяха ескортирани от полицаи и с призиви „Оставка”, „Мафия” и „Избори” стигнаха до сградата на съда, където с освирквания блокираха движението.

 

Шествието продължи към централата на социалистическата партия на „Позитано” 20, където демонстрантите изразиха недоволството си с възгласи „Долу БСП” и „Червени боклуци”. По-рано скандирания имаше и пред сградата на Движението за права и свободи.

 

 

След кратка блокада и на бул. "Стамболийски" активистите се насочиха към Конституционния съд и поднесоха отново исканията си за оставка на кабинета "Орешарски" и провеждане на нови парламентарни избори. Протестната акция продължава при засилено полицейско присъствие.

 

Сходни протести имаше и в други градове. Във Варна се събраха стотина души, които блокираха едното на платно на бул. „Княз Борис I” с викове „Мафия”. Те се обединиха с друг протест, участниците в който се обявиха срещу достъпа на автомобили в „Морската градина”. Малко повече участници имаше в пловдивския протест, където около 200 души поискаха, освен касиране на вота, нова конституция и скандираха "Долу Олигарски".