Гневът на демонстрантите е насочен главно към премиера Реджеп Таип Ердоган

В Турция сблъсъците между полиция и демонстранти продължиха до късно през нощта срещу понеделник. До насилието се стигна, след като в петък полицията разпръсна със сълзотворен газ мирен протест срещу опитите за застрояване на парк в Истанбул. Оттогава гневът на протестиращите е насочен към самия министър-председател Реджеп Таип Ердоган.


Нови сблъсъци между демонстранти и турската полиция избухнаха в ранните часове на днешния ден в Истанбул. Полицията използва сълзотворен газ срещу група протестиращи в близост до офиса на Ердоган, а демонстрантите отговориха с камъни


Близо 500 протестиращи са задържани през изминалата нощ, след като силите на реда разпръснаха демонстрации на няколко хиляди души в столицата Анкара. Полицията успя да изтласка голяма част от протестиращите в малките улици. Най-крайно настроените демонстранти се опитаха да проникнат до сградата на правителството и замеряха полицаите с камъни и бомбички.


Сблъсъци с полицията имаше и в Измир, където са задържани 300 души.


От началото на протестите са арестувани над 1700 души, а над 1000 са пострадали.


Вашингтон и Европейският съюз призоваха за "успокояване на ситуацията" в Турция. От своя страна турският премиер също призова към спокойствие и каза, че хората не трябва да бъдат провокирани от демонстрации, „организирани от ектремистки елементи".


В понеделник следобед и у нас турски студенти и техни приятели ще се съберат пред НДК, където мирно ще подкрепят протестите в южната ни съседка.