Проектът вероятно ще бъде внесен в Народното събрание в сряда

БСП е готово със законовите промени, които да разрешат отново пушенето в заведенията. Това беше едно от първите неща, които депутатите на левицата обещаха да направят. 

 

Новите текстове предвиждат отново да се пуши свободно в нощните заведения. За ресторанти и кафенета пък регламентът ще е както преди – със зали за пушачи. Собствениците на малки заведения до 60 квадратни метра сами ще решават дали в тях ще се пуши, или не.

 

„Половината българи пушат, другата половина – не. И едните, и другите имат право. Аз съм непушач и за мен е по-добре да не се пуши. Но мисля, че компромис някакъв трябва да се направи. Още повече, че пасивното тютюнопушене не е бичът на България”, коментира Спас Панчев от „Коалиция за България”. 

 

С Наредба на здравния министър ще се определят изискванията за вентилацията в Зоните за пушене. Законът ще повиши глобите за собственици, които не ги спазват или допускат вътре деца – до 20 000 лева.

 

В административните сгради, болниците, училищата и останалите обществени сгради цигарите остават пълно табу. Ще отпадне забраната за пушене на стадионите.

 

Проектът вероятно ще бъде внесен в Народното събрание в сряда. Не се знае обаче дали той ще събере достатъчно гласове. От ГЕРБ са твърдо за запазване на пълната забрана. „Атака” подкрепя облекчаване на режима, а от ДПС все още не са излезли с позиция. 

 

Практиката показва, че често по такива спорни въпроси парламентарните групи не отстояват общо решение и оставят депутатите си да гласуват по съвест