Те са свързани с обръча от фирми и партийни функционери на управляващата партия на справедливостта

Протестите в Турция не могат да бъдат сравнени с Арабската пролет, която преди две години свали доста от политическите режими в Арабския свят. Мнението е на дългогодишният журналист и редактор в балканската дирекция на БТА Зоя Христова. Според нея властта и протестиращите в Турция ще направят взаимни компромиси и до по-голяма ескалация на напрежението няма да се стигне.

 

Масовите протести, които преди две години започнаха в Арабския свят, бяха предизвикани от икономически искания. Случаят с Турция не е такъв. Страната се сочи за една от най-силните икономики в света. Според журналистът Зоя Христова част от причините за недоволството на младите са свързани с обръча от фирми и партийни функционери на управляващата партия на справедливостта. 

 

Сред мегапроектите, които предизвикват недоволството на част от жителите на Истанбул са решението да се строи трето летище в Истанбул, което да е най-голямото в света, третият мост на Босфора, който също да е най-големият в света. Предвидено е мостът да носи името на султан Яву Селим, при управлението на когото са избити много алевити.   

 

Известната ислямизация на управлението също притеснява по-светски настроените. Като ограничението на Ердоган за рекламата и продажбата на алкохол.  

 

Другият проблем в 11-годишното управление на Реджеп Ердоган е укрепването на изпълнителната власт, за сметка на съдебната. Според журналистът властта ще се опита да намали напрежението като започне диалог с протестиращите. В ролята на медиатор ще влезе турският президент Абдула Гюл, който има основна заслуга като бивш външен министър на Турция да започне преговорите за членство на страната в ЕС.