Екип на Нова ТВ пострада при сблъсъците в Турция

Поредна нощ на протести в Турция. Отново имаше сблъсъци с полицията в Истанбул. Демонстрантите настояват управляващата партия на справедливостта и развитието да напусне властта. Включително и лидера й, министър-председателя Реджеп Ердоган, който е на власт от 10 години.


Шеста поредна нощ младежите на Истанбул, главно от университетите, но и от агитките на футболните отбори се събират на пл. „Таксим”. Хората са подготвени за това, което предстои.
В последните дни обаче техните действия са насочени изключително в района  Бешикташ. „Не отивай там, ще ви убият” – съветват по-опитните. В полунощ полицията започва да дава признаци на раздразнение.


Две тежки машини първо обливат протестиращите  с вода, после идва наред газа. Хората се окуражават  доколкото могат. Млади доброволци помагат на обгазените. Това наистина е жизнено важно. Но колко са ранените, никой не знае с точност. В ранните часове на деня, протестиращите се оттеглят от своите барикади, с обещанието действията им да продължат и следващата вечер.  И така до оставката на премиера Ердоган.

 

"Барикадите все още са на мястото си - предаде репортерът Данаил Глишев. - Всичко, което са направили протестиращите стои и те го контролират. Телеграфните агенции предават непрекъснато информаци, която за жалост не може категорично да бъде потвърдена. Екипът на Нова научи, че има трети загинал по време на протестите - този път в Измир. По-рано през деня, бе съобщено, че в Измир, двама души с български паспорти са арестувани за подаване на информация за протестите в Измир. Те са били арестувани с още 23-ма души за подстрекаване към протести. Информацията обаче не е официално потвърдена.


Повече по темата гледайте във видеото.