Евакуираха над 600 души в Дрезден, химически завод близо до Прага е заплашен от наводненията

В Германия армията беше мобилизирана заради наводненията. Над 600 души бяха евакуирани в Дрезден. Докато в южните части на страната водите вече се отдръпват, в Саксония  най-високите нива на реките се очакват тази нощ и утре. Общо 12 души са жертвите на бедствието до момента в Европа.


Повече от 4 000 военнослужащи в Германия бяха мобилизирани, за да помогнат на хората да се евакуират. В Дрезден нивото на р. Елба достигна 8,3 метра при обичайна дълбочина едва 2 метра. В Магдебург също очакват Елба да се покачи поне 5 метра над обичайното.


Основни пътни артерии са затворени, а железопътния транспорт в много райони не се движи. Хиляди домакинства са без ток.


Ситуацията в Чехия бавно започва да се нормализира. Нивото на водата на река Вълтава в Прага спада. Въпреки това много от евакуираните в страната 19 хиляди души все още не могат да се завърнат по домовете си.


Голям химически завод недалеч от Прага е заплашен от наводнение. Властите обявиха, че временните диги издържат и няма опасност химически вечества да бъдат заляти от вода.


На места в Унгария и Словакия обявиха извънредно положение заради високото ниво на Дунав. В столиците на двете държави - Будапеща и Братислава, които са разположени на реката, се строят пясъчни диги. Очаква се там най-високите нива на реките да бъдат достигнати утре.