Непрозрачните процедури пречат на доверието в системата, отбелязват обаче от Еврокомисията

Групата на Европейската народна партия, в която влиза и ГЕРБ, е учудена от избора на Делян Пеевски за директор на ДАНС. Това заяви председателят на ЕНП Жозеф Дол и призова Европейската комисия да следи отблизо развитието на ситуацията в България.

 

Същевременно Европейската комисия отказа коментар по назначението. От ЕК подчертават, че отдават значение на доброто ръководство и прозрачните процедури при подобни назначения, съобщи Българското национално радио.  

 

Говорителят на изпълнителния орган на ЕС Марк Грей отбеляза, че комисията не обсъжда отделните назначения в страните-членки, но все пак каза, че не вижда противоречие в избора на депутата от ДПС за поста, защото освен бизнесмен, той е и депутат.

 

Грей не спести обаче коментар относно борбата с престъпността у нас. „За съжаление, през последните години очакваните от България резултати идват много бавно”, посочи Марк Грей.

 

Непрозрачните процедури, които не дават възможност да се разгледат въпросите за почтеността и компетентността, много затрудняват установяването на доверие в системата”, заяви представителят на Брюксел.

 

Заключението на Комисията е, че скорошните организационни промени и днешното решение за ръководството на ДАНС изискват удвоени усилия за всеобхватни и координирани мерки в борбата срещу организираната престъпност.

 

Кандидатурата на Пеевски е съгласувана с партньорските спецслужби. Това е казал премиерът Пламен Орешарски на днешното съвещание на парламентарната рупа на Коалиция за България, на което според публикация на "Дневник" социалистите научили, че трябва да я подкрепят, за да не падне неговото правителство.