От ГЕРБ започват подготовка за предсрочни избори

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика светкавични реакции из кулоарите на парламента. 

 

От ГЕРБ започват подготовка за предсрочни избори

 

Въпреки че кандидатурата на Пеевски получи подкрепата на БСП и ДПС, част от депутатите на социалистическата партия се разграничиха от решението.

 

Минути след като кандидатурата на Делян Пеевски беше представена, депутатите от ГЕРБ напуснаха залата и се събраха на спешна среща в парламента.

 

„Аз се притеснявам за социалния, за етническия мир”, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.

 

След извънредната си среща, депутатите на ГЕРБ коментираха, че изборът на новия председател на ДАНС е резултат на тайна договорка и ще предизвика негативни реакции сред международните ни партньори. 

 

„Разбира се, че всичко е един сценарий, за да се постави един човек на едно място”, заяви Веселин Вучков от ГЕРБ.

 

„Няма нищо задкулисно, нямаше дебат. Ако ГЕРБ имаха да кажат нещо, да бяха останали в залата”, заяви Камен Костадинов от ДПС.

 

Депутатите на “Атака” гласуваха против, но само при първия вот. При прегласуването вече бяха напуснали залата, а след това чрез прессъобщение - обвиниха ГЕРБ, че са осигурили избора на Пеевски.

 

Изненадващо новият председател на ДАНС не срещна пълна подкрепа и от депутатите на БСП и част от тях не дадоха гласа си за него.

 

„Моят компромис си има граници и аз съм готов още утре да върна мандата си. Беше казано, че който е против това решение е против кабинета и тъй като аз не съм против това правителство, не гласувах”, заяви Георги Кадиев от БСП.

 

След като коментарите в кулоарите утихнаха, дискусията около новия шеф на ДАНС отново се върна в залата. Там от ГЕРБ обявиха, че започват обсъждане на нови избори и свикване на Велико Народно събрание.