Протестиращи отхвърлиха обясненията на Орешарски

Хиляди се стекоха в столичния център в поредния ден на протести срещу правителството на премиера Пламен Орешарски, което предизвика общественото недоволство с избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавната агенция „Национална сигурност”. По данни на МВР в днешния митинг са се включили над 15 хил. души.

 

Протестиращите покриха жълтите павета в София и с викове „червени боклуци” и „оставка” множеството поиска програмния кабинет, подкрепен от Коалиция за България и Движението за права и свободи, да се оттегли. Освен чисто гражданските възражения срещу решенията на новите управляващи, се чуха и политически искания за провеждане на нови парламентарни избори, приемане на нова конституция.

 

Протестираха и българите в чужбинаМоре от хора се събра на площад „Независимост” пред Министерски съвет, където протестът срещу назначението на Пеевски прераства в народно вълнение в последните дни. Демонстрацията премина в шествие до сградата на парламента. По-късно протестиращите се насочиха към „Орлов мост” и блокираха кръстовището, а след това основната група от тях тръгнаха по бул. „Евлоги Георгиев” и достигна до Моста на влюбените при НДК.

 

Над 15 000 на протеста в СофияТова е протест на младите, които избраха да останат и да работят в България. Това е протест срещу една политическа сила, която е противоконституционна. Социалистическата партия е сритана в ъгъла и държавата се управлява от ДПС”, коментира пред камерата на Нова ТВ един от протестиращите.

 

Като „подигравка с българския народ” определи действията на управляващите друг участник в митинга. Чуха се и гласове, които не приемат обяснението на министър-председателя, че оставката му е лесно, но безотговорно решение. Позицията на Орешарски бе разпространена в писмен вид от пресслужбата на правителството.

 

Протестират в Пловдив, Варна и БургасПротести има и в други точки на страната. Повече от хиляда души се събраха в морската столица и затвориха кръстовището пред община Варна. Протестиращите крещяха „Долу БСП, Долу ДПС!”. Те са категорични, че оставката не е достатъчна, за да спрат протестите. Множеството се отправи към катедралата и продължи по бул. „Владислав”.

 

На протеста в Бургас тази вечер има много повече хора, отколкото имаше снощи. Отново пред общината се събраха хора, които заявиха, че не са представители или симпатизанти на една или друга политическа партия. Оставката на Делян Пеевски не решава проблемите, заявиха и тук. Всички, които са на протеста тази вечер настояват за оставката на кабинета „Орешарски”, защото не е експертен и не може да реши техните социално-икономически проблеми. И тук се чуха призиви за избори и свикване на Велико народно събрание.  

 

Около хиляда пловдивчани се събраха на площада пред общината с лозунги за оставката на кабинета и срещу управлението според тях на Тройна коалиция на БСП, ДПС и „Атака”. Броят на протестиращите нарасна до няколко хиляди, когато шествието тръгна по главната улица.

 

На протест излязоха и българите в чужбина. След като вчера няколко десетки наши сънародници, живеещи в Брюксел, се събраха пред Европарламента, за днес в социалните мрежи се организират протести на българите в Лондон, Виена и Берлин.

 

Повече за хода на протестите ще научите от видеото.