Протестиращи скандираха "Оставка" и "Мафия" пред централата на ДПС

След като обиколиха столичния център, голяма група протестиращи се събраха пред централата на социалистическата партия на ул. „Позитано”. Много от тях носеха запалени свещи в ръце, които оставяха символично пред партийната сграда.

 

Участниците в днешната демонстрация срещу политиката на кабинета „Орешарски” скандираха отдавна позабравени лозунги като „Долу БСП!”, „Червени боклуци” и „Кой не скача е червен”, призоваха за оставка на правителството и се обявиха срещу мафията в управлението на страната. Сградата бе оградена от полицейски кордон.

 

Хиляди демонстранти се отправиха и към централата на ДПС, където шумно повториха призивите си за оставка на програмното правителство с мандата на Коалиция за България, което се ползва с подкрепата на движението. Скандиранията "Оставка" и "Мафия" не бяха спестени и тук. Именно назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика протестите в последните дни, прераснали в по-широко недоволство от управляващите.

 

Словесен сблъсък пред сградата на ”Атака”„Оставка” протестиращите поискаха и пред централата на „Атака”. Счупени бутилки наоколо и експлозии на хвърлени бомбички свидетелстват за покачилото се още повече напрежение пред сградата на ул. "Врабча 1" в столицата. Партийната централа на националистите се охранява от служители на жандармерията.

 

Пред сградата на „Атака” се стигна и до словесна конфронтация. Симпатизанти на партията на Волен Сидеров посрещнаха протестиращите с освирквания. Между двете групи имаше размяна на вербални провокации, но въпреки напрежението до сблъсък не се стигна. Националистите бяха оградени плътно от полиция и жандармерия. Участниците в антиправителствения протест отново се насочиха към Народното събрание със скандирания „Утре пак!” 

 

Конфронтацията пред централата на „Атака” се изостри, когато там пристигна лично лидерът на националистите. Сидеров обвини протестиращите за покачването на напрежението между тях и неговите хора и се нахвърли върху екип на Канал 3, разгневен от отразяването на случващото се от телевизията. Заедно със свои симпатизанти Сидеров се отправи към Народното събрание. Конфликтът му с журналистите и протестиращите продължи по пътя покрай Военния клуб. Малка група демонстранти бяха наобиколени от националистите. Очевидци споделиха в социалните мрежи, че минаващите в близост до инцидента полицаи не са се намесили, за да защитят репортера. 

 

По данни на МВР над 15 хил. души са участвали в неделния протест в София. Недоволните се събраха пред сградата на Министерски съвет по традиция от последните три дни. От площад „Независимост” протестното шествие се насочи към Народното събрание. Беше блокирано отново кръстовището на „Орлов мост”, а митингът стигна чак до „Моста на влюбените” при Националния дворец на културата, преди да започне обиколката на партийните централи.