Конституционният съд ще има последна дума за връщането му в парламента

Ще чуе ли парламентът гласа на народа по въпроса за връщането на Делян Пеевски в парламента? По тази тема мнение дадоха в студиото на „Здравей, България” представители на управляващото мнозинство и на опозицията.

 

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев потвърди намерението на най-голямата парламентарна група да изпълни решението си повече да не участва в парламентарните заседания, освен ако не става въпрос за обсъждане на промени в изборното законодателство.

 

Не само днес, а изобщо няма да влизаме в пленарна зала, за да не легитимираме тези неморални решения”, заяви Радев. По думите му БСП и ДПС вече са си взели решението за възстановяването на Пеевски като народен представител. Изборът му за шеф на ДАНС беше свързано с освобождаване на депутатския стол заради несъвместимост. Оттеглянето му от председателския пост в контраразузнаването обаче създава казус, защото не е ясно дали е възможно да се върне в законодателния орган, нещо, срещу което вече се обявиха протестиращите.

 

„Недопустимо е г-н Пеевски да се върне като народен представител и ако това стане, ние сме готови да сезираме Конституционния съд”, категоричен беше представителят на бившите управляващи. Той обаче подозира, че парламентарното мнозинство ще направи точно това.

 

В осъдителните си оценки за действията на социалистите и съпартийците на Пеевски от ДПС Емил Радев даде пример с Калин Тихолов, чиято кандидатура за министър бе оттеглена под обществен натиск, но сега „влиза през задния ход” като съветник на Орешарски. Преди ден обаче премиерът отрече информацията за Тихолов. Депутатът от ГЕРБ не вижда сценарий срещу управлението, а „прехвърляне на отговорност между управляващите в една коалиция”, стана ясно в ефира на Нова ТВ.

 

Най-важното е парламентът да работи и всеки един народен представител трябва да бъде на мястото, където са го изпратили, каза Борислав Гуцанов от "Коалиция за България" в коментар на решението на ГЕРБ-ерите да не участват в гласуването за Делян Пеевски.

 

Депутатите трябва да спазят закона, а Конституционният съд трябва да се произнесе по казуса, смята социалистът. „Има морална, има и законова страна…Не може парламентът да не спазва законите”, заяви Гуцанов.

 

Народният представител от левицата отрече да има натиск или договорка с втората партия, подкрепяща кабинета на Пламен Орешарски. По думите му от страна на ДПС няма изискване Пеевски да остане депутат, за да не бъде оттеглена подкрепата за програмното правителство, избрано с мандата на "Коалиция за България".  

 

„Най-важното е да бъде спазен законът и да бъдат запазени мирът и спокойствието в държавата”, каза Борислав Гуцанов.

 

Можете да проследите целия разговор във видеото.