Той поиска от парламента временна подкрепа за спешен пакет от неотложни мерки

„Допуснах политическа грешка и се извинявам не само на вас, а и на тези, които излязоха да протестират. Те призоваха за оставка и аз много ясно чувам това”, каза от парламентарната трибуна министър-председателят Пламен Орешарски при представяне на стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизиране на управлението

 

По думите на премиера оставката му би била най-лесно решение, но ще предизвика още по-голяма политическа криза и провеждане на нови избори по същия Изборен кодекс. „Оставката би довела до хаос в държавата”, добави той

 

Затова Орешарски поиска временна подкрепа за спешен пакет от неотложни мерки

 

Той подчерта, че е от изключителна важност запазването на гражданския мир.”Предизвикателствата, които са пред нашата страна и доведоха до предсрочни изброи, налагат да потърсим това, което ни сближава, а не да се акцентира върху това, което ни разделя”, категоричен е Орешарски.

 

„Пред нас беше надвиснала опасност да станем свидетели на ново шоково поскъпване на тока с до 40%. Днес все още съм далеч от мисълта, че състоянието на енергетиката е спокойно. Това е тема на отделен дебат. Предлагаме не само да задържим цената на тока, но чрез законодателни промени да създадем предпоставки за леко снижение след анализи и решение на ДКЕВР", каза Орешарски. Той изброи мерките, които присъстват в пакета. 

 

Другите цели пред кабинета „Орешарски” са връщане на подхода за ежегодно индексиране на пенсиите по т. нар. швейцарско правило, мерки в защита на потребителите от монополните структури, подобряване на административния капацитет на съответните регулаторни органи и други. 

 

„Необходимо е още сега да предприемем стъпки за подобряване условията за правене на бизнес. Предвиждаме да внесем пакет от законодателни промени в Народното събрание в посока облекчаване на административната тежест за бизнеса и гражданите, като предвиждаме това да стане още в началото на есенната сесия на Народното събрание”, заяви още той.