Орешарски получи мандат да връща партийните кандидатури, смята историкът проф. Драганов

Безпомощност и опит за замазване на гафа видя в днешното парламентарно заседание социалният антрополог Харалан Александров, който коментира в „Здравей, България” отменения избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и съпътствалите го изказвани в пленарна зала.

 

Хората си имат собствен ДАНС, информират се чрез социалните мрежи, отбеляза още анализаторът, който смята, че тайната власт в държавата е все по-невъзможна и по-проблематична.

 

Това е еволюционен процес, които се развива пред очите ни и той трябва да се изучава. Наблюдава се сближаване между броя на хората, които заявяват намерение да участват в протестите и този на хората, които наистина участват”, каза още Александров.

 

Днес големият победител е Пламен Орешарски. Той получи мандата да казва: ‘Няма да ми натрапвате партийни кандидатури!’,” смята историкът Драгомир Драганов. От днес той може на 100% да си прави своята политика със своя екип, добави проф. Драганов, за когото времето на непрозрачността е свършило.

 

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията случващото се в ДАНС е много рисково. „Не толкова заради Делян Пеевски, а заради Закона за ДАНС… Това, което се получава е повече от Гестапо, има страхотна концентрация на потенциал.”

 

Безлов смята, че прокарването на промените в Закона за ДАНС представлява и голяма грешка на държавния глава Росен Плевнелиев заради отнемането на правомощията на президента при назначаването на шефа на агенцията, което създало дисбаланс между властите.

 

Какво още казаха по темата анализаторите ще научите от видеото.