Най-големите страхове на хората са да не се покачат отново подпочвените води

Нивото на река Дунав продължава да се покачва в българския участък. Само за последните няколко дни водният стълб във Видин и Лом се е повишил с повече от два метра.  В Ломското село Долни Цибър помпите на „Напоителни системи” вече работят денонощно, за да отводняват подпочвените води. Засега няма опасност за хората.


741 сантиметра достигна днес нивото на река Дунав при Лом. В момента реката и дигите се наблюдават  денонощно от сформирания кризисен щаб в общината. Отводнителните съоръжения по поречието край Лом са в готовност. Проблем има в село Долни Цибър, където само една от четирите отводнителни помпи на „Напоителни системи” е в изправност.


„Голямата помпа работи на помпената станция и се надявам да не стане някакъв проблем и да спре, защото ако спре, ще стане лошо. Другите помпи не работят в момента и трябва водолаз, за да се ремонтират. Спре ли помпата да работи, дворовете на хората ще се наводнят и проблемите ще започнат отново”, заяви за Нова кметът на село Долни Цибър Камен Димитров.


Такива са и най-големите страхове на хората - да не се покачат отново подпочвените води.
Специалистите предвиждат покачването на река Дунав да е минимално в следващите дни и да няма проблеми с високите води по българското поречие.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова