Група от 20-30 души бяха изведени от полицаите поради съмнения за провокации, двама са задържаните

12-и ден продължават протестите срещу правителството

 

По традиция протестиращите в София започнаха да се събират към 18.30 ч. на пл. „Независимост” пред Министерския съвет. И днес те скандираха за оставка на кабинета „Орешарски”. Едно от исканията на протестиращите е промяна в Изборния кодекс. Предложения за това се събират от няколко дни в специална кутия, която се намира на „Орлов мост”. 


За Новините на Нова протестираща заяви, че кабинетът трябва да подаде оставка час по-скоро, тъй като „хората не ги искат”. Според нея изборните правила не са чак толкова лоши, а въпросът е час по-скоро правителството да се махне. 


Друг протестиращ пък коментира, че гласуването на новите изборни правила, което може да се случи след няколко месеца не го задоволява, тъй като според него „за тези няколко месеца ще си опекат нещата и ще го направят така, както искат те”. Той допълни, че би приел всякаква изборна система, „само да се спазват морала и законите, които са приети”. 


Около 19.30 ч. група от 20-30 души бяха изведени от полицаите и отделени от останалите протестиращи заради съмнения за провокации, вероятно по сигнал на други граждани.

 

МВР преброи 3000 души на протеста в столицатаПо официални данни на МВР около 20:15 часа хората на протеста са били 3000. Само двама са задържани заради липса на документи за самоличност. 


Мирно премина и шествието до централите на ГЕРБ, БСП и ДПС. Протестът вече умишлено не минава през централата на „Атака”. 


Традиционно, накрая шествието се събра на "Орлов мост". Най-голямата група оформи своебразна асамблея, на която обсъждат различни теми и предлагат решения. Най-обсъжданата тема са изборните правила. Има идея такива асамблеи да се схормират по местоработи и по квартали. По този начин информацията ще бъде достъпна и до хората, които нямат достъп до интернет. 


Темата за това как да се променят изборните правила бе обсъждана и по-рано днес в Министерски съвет на заседание на Изборния борд. Проф. Михаил Константинов предложи да се обсъди германската изборна система, която предвижда половината депутати да се избират на мажоритарен принцип. Предложени бяха възстановяване на преференциалната листа, която да даде възможност да преподреждаме кандидатурите, които ни допадат. Премиерът Орешарски подчерта, че с интерес чува предложенията на Изборния борд и потвърди ангажимента си към промяна на правилата при избори.


Във вторник стана ясно името на втория вицепремиер в кабинета „Орешарски”. Това е Даниела Бобева. Първоначално името й бе спрягано за зам.-министър на финансите, но впоследствие стана ясно, че тя ще бъде заместник на Пламен Орешарски и ще отговаря за икономическите политики, електронното правителство и административното обслужване. След като стана ясна номинацията й обаче се появи информация, че тя вероятно е свързана с Алексей Петров. Основания за това давал факта, че двамата са съучредители на благотворителна спортна фондация, която помага на деца в неравностойно положение. От Министерския съвет коментираха за Новините на Нова, че от 5 години Бобева не участва във фондацията, въпреки че името все още фигурира на сайта. 

 

Протестиращи се заканват да блокират в сряда района на парламента, още от сутринта. Целта им е да не допуснат депутатите на работа. В Новините на Нова и в сутрешния блок „Здравей, България” ще следим на живо всичко, което се случва около сградата на Народното събрание.


Повече подробности за протеста ще намерите във видеото.