Президентът готви обръщение към нацията в петък

21-ви ден, или вече три седмици, недоволни от управлението на кабинета "Орешарски" скандират на площад "Независимост". Тази вечер ситуацията пред Министерски съвет беше спокойна, но скандиранията за оставка на правителството не стихват.

 

По традиция броят на протестиращите достига своя максимум около 20 часа. Малко преди това от МВР съобщиха, че между президентството и сградата на правителството са се събрали около 3 000 души.

 

След като премина покрай Народното събрание, протестното шествие се отправи към "Орлов мост", който отново беше блокиран от част от протестиращите, останали в района на кръстовището. Оттам повечето от тях се насочиха към НДК по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", а след това към партийните централи.  

 

Органите на реда нямат информация за инциденти по време на столичния протест.

 

Балони, а не павета полетях към НСИ в края на третата седмица от началото на проявите не липсваха изненади. Този път се отличи акцията "Хвърли балон, а не паве". В началото на протеста бяха раздадени над хиляда балона с надпис "Оставка". Те полетяха към сградата на парламента и изпълниха площада зад огражданията.

 

Демонстрации при по-скромно участие се проведоха и в други градове, сред които Пловдив, Варна и Велико Търново. В Пловдив недоволните от правителството блокираха централната гара, като спряха няколко влака. В морската столица беше блокирано за кратко кръстовището пред сградата на общината.

 

На фона на продължаващото недоволство държавният глава Росен Плевнелиев ще направи изявление по повод на актуалната ситуация в страната. В ефира на Нова ТВ той заяви, че ще предложи решение за излизане от политическата криза след консултации с политическите сили.

 

Нова телевизия ще покаже на живо изявлението на президента от 15 часа в петък.