Той се е срещал два пъти със забранената у нас саудитска организация „Ал Уакф ал Ислями“

Нови разкрития по делото за проповядване на радикален ислям - главният мюфтия Мустафа Хаджи два пъти се е срещал и е водил лична кореспонденция със забранената у нас саудитска организация „Ал Уакф ал Ислями“. Мустафа Хаджи беше разпитан от Окръжния съд в Пазарджик като ключов свидетел по делото срещу 13-те имами.


Близо 3 часа продължи разпитът на главния мюфтия в съда. Мустафа Хаджи отрече подсъдимите, някои от които работят с договори към Главното мюфтийство, да са проповядали салафисткото направление в исляма и да са налагали идеите на шириатската държава. 


На въпрос защо се е срещал два пъти със саудитската организация, Мустафа Хаджи отговори: „Аз съм представител на мюсюлманското вероизповедание и се срещам с всички организации, които са по света.”


Пред съда главният мюфтия уточни, че саудитската организация е имала намерение да открие клон у нас. Първо отрече, но после заяви, че не си спомня кой от подсъдимите го е придружавал на срещите му в Истанбул и Саудитска Арабия и дали е водил кореспонденция с непозволената у нас фондация. В отговор на това прокуратурата извади списък със задграничните му пътувания и две писма на арабски език, подписани и изпратени от него през 2005 г.


Мустафа Хаджи обаче бе категоричен, че не той е подписвал писмата и че става въпрос за фалшификати.


Адвокатите на подсъдимите упрекнаха прокуратурата, че вади доказателства, които не са свързани с делото.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев