Михаил Куртев може да получи от 5 до 15 години затвор

Таксиметровият шофьор Михаил Куртев, който помете 12 души на автобусна спирка на столичния булевард „Цариградско шосе”, остава в ареста, реши Апелативният съд.


"Жалко е, че нищо не може да се върне назад. Аз съм още съм потресен от случилото се", заяви обвиняемият пред съдиите и помоли да му наложат по-лека мярка за неотклонение.


Те обаче прецениха, че Куртев не е дисциплиниран шофьор и като такъв той има многобройни нарушения зад волана. За периода 1998 -2011 г. той е санкциониран 24 пъти за различни провинения – преминаване на червено, превишена скорост, неспазване на пътни знаци, шофиране след употреба на алкохол.


Михаил Куртев е водач със завишен риск и това се е проявило и при катастрофата на "Цариградско шосе", подчертаха съдиите.


Установена е и причината за произшествието - "субективно боравене на водача с уредите за управление на автомобила". 

 

Жестоката катастрофа стана вечерта на 10 юли. В хода на разследването беше установено, че Куртев е седнал зад волана пиян и е карал с над 100 км/час.


Часове след инцидента в болница почина 25-годишната Станислава Асенова. Критично остава състоянието на малката Елена, която продължава да се бори за живота си. 


Ако бъде признат за виновен, Куртев може да получи от 5 до 15 години затвор

 

Близките му бяха категорични, че той не е виновен за случилото се. Врязал се в спирката, защото бил засечен от друг автомобил.