Вашингтон издаде тревога за повишен риск от атентати на Ал Кайда през август

Съединените щати изпълниха плановете си и затвориха 21 посолства и консулства в Арабския свят и Израел заради информация за възможна опасност. Великобритания, Франция и Германия също решиха да затворят посолствата си в йеменската столица Сана днес и утре, след като Вашингтон издаде тревога за повишен риск от атентати на Ал Кайда през август.


Точната цел на евентуалната заплаха не е известна, но Йемен е сред най-изложените на опасност страни. 


Сили за сигурност в столицата Сана са мобилизирани и патрулират край дипломатическите мисии. По основните пътни артерии са разположени пропускателни пунктове, а силите на реда контролират щателно преминаващите автомобили. Подобни пунктове има и по пътищата около Сана и по пътищата между столицата и големите градове. Силите на реда се убедени, че ще се справят с предизвикателството, пред което се изправени.


Извънредни мерки за сигурност са въведени и край западните дипломатически мисии в Израел. Местните жители обаче възприемат заплахата като нещо обичайно.


В събота след САЩ Интерпол също отправи глобално предупреждение, призоваващо страните членки на организацията за полицейско сътрудничество да бъдат бдителни срещу заплахите на Ал Кайда.