Новите стандарти предвиждат по-малки порции с по-малко месо, риба и зеленчуци

Майки от Пловдив се вдигнаха на бунт срещу новата наредба на Здравното министерство за млечните кухни. Родителите масово заплашват, че ще се откажат от услугата заради драстичното орязване на грамажа. Новите стандарти предвиждат по-малки порции с по-малко месо, риба и зеленчуци.

 

Над 4 000 деца в Пловдив всеки ден се хранят от 30-те млечни кухни в града. Снежана е една от майките, които са на път да се откажат, защото порциите  намаляват наполовина, но цената на купона от 1.50 лева на ден се запазва. 

 

„Не може основното ястие, което се дава, да е 100 грама. Буквално аз ще отида там, за да ми нацапат бурканчетата. 100 грама, едно пюре е 190 грама, пюре за малко бебе. 150 грама са десертът и супата”, оплака се Снежана.

 

Майките са възмутени, че се намялава и грамажът на жизненоважни продукти. Вместо 10 грама рибата в порцията ще е четири грама, месото от 55 ще е 35 грама.  

 

Ако се стигне до масов отказ, млечните кухни ще бъдат принудени да съкраващат персонал. Някои дори ще затворят.

 

„Затова мислим да ги компенсираме със следобедната закуска и вечерята, защото само за едно обедно меню много хора могат да не искат да серазходят до пункта и да си вземат храната”, обясни Емилия Герасомова, гл. експрет в Община Пловдив.

 

От Регионалната здравна инспекция обясниха, че намаляването на порциите е съобразено със здравословното и пълноценно хранене на децата.

 

Освен млечните кухни много скоро наредбата ще засегне и детските ясли.

 

Репортер: Благой Бекриев