В нея ще се включат храмовете на всички традиционни вероизповедания в страната

Ще бъде издадена карта със всички молитвени домове и храмове на традиционните вероизповедания в България. Това стана ясно след среща на пармаментарната комисия по вероизповеданията и парламентарната етика с Румен Крикорян - председател на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква у нас.


Бюлетинът ще се издава със съвместните усилия на парламентарната комисия, Националния съвет на религиозните общности у нас и на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.


От парламентарната комисия по вероизповеданията очакват в бюджета за 2014-та да има увеличение държавната субсидия за традиционните вероизповедания в България.
Един от въпросите, които се разискват по време на тези срещи е и връщането на имотите на религиозните общности.


„Проблемът е, че при всички вероизповедания, с изключение на мюсюлманското, имотите са иззети след 9 септември 1944 г., без правно основание, а само при мюсюлманското изповедание, имоти, които някога то е притежавало през вековете, са получени от българската държава по силата на спогодби с Република Турция”, заяви Павел Шопов от „Атака”, цитиран от БТА.


По думите му всички други предвиждани промени в Закона за вероизповеданията - за гробищните паркове, за статута на свещенослужителите, за такса „смет” за църковните имоти, могат да бъдат решени от този закон.