Президентът изрази готовност за преговори с републиканците за бюджета, но не на всяка цена

Американският президент Барак Обама предупреди, че Съединените щати са изправени пред фалит, който може да има катастрофални последици. Изявлението е по повод продължаващата блокада на икономиката в страната. 


Обама изрази готовност за преговори с републиканците за бюджета, но не на всяка цена. Те не трябва да искат откуп в замяна на това да си свършат работата, бяха думите на президента. 

       
Лидерите на републиканците призоваха президента Обама към преговори, за да бъде прекратена бюджетната криза. До нея се стигна миналата седмица, след като Конгресът не успя да гласува бюджет. Липсата на консенсус може да доведе до достигане на тавана на държавния дълг на страната след по-малко от 10 дни – практически фалит, който в последните години беше отлаган на няколко пъти в последния момент. 


Барак Обама предупреди, че Съединените щати ще пострадат сериозно, ако Конгресът не увеличи тавана на държавния дълг до 17-ти октомври. Президентът поясни, че става въпрос за катастрофални последици. Пенсионните спестявания и стойността на домовете на американците ще се стопят, а лихвите по жилищните ипотеки и студентските заеми ще скочат според думите му. Той обясни, че ще има и значителен риск от много дълбока рецесия в момент, когато страната все още се бори с последиците от предишната. В отговор, републиканският председател на Камарата на представителите Джон Бейнър изрази разочарование, че президентът е отказал да преговаря, докато партията му не оттегли исканията си.  


Междувременно стана ясно, че за първи път в историята американският федерален резерв ще бъде оглавен от жена. Номинирана е Джанет Йелън. Настоящият вицепрезидент на централната банка на страната ще наследи на поста Бен Бърнанке, чийто мандат изтича през януари.