Докато според нашите лекари няма надежда за детето, турските лекари дават гаранция за пълно възстановяване

Стефани е на 2 години и половина и героично се бори с тумор на мозъка. Знае от какво е болна. Кошмарът за детето и родителите му започва през миналия декември. Тогава приемат Стефани в болница с ларингит. След изписването обаче тя започва да държи главичката си наклонена. 


„Всички казват „това е инфекция”, но след януари месец започнахме да обикаляме по лекарите. През два-три дни бяхме в спешните, които казваха, че й растат зъбки”, разказа майката. 

  
Обиколките по болниците продължават още няколко месеца, докато лекарите не решават да направят ядрено-магнитен резонанс на детето. Изследването показва, че Стефи има сраснал с гръбначния мозък тумор.


Самото възстановяване беше много тежко за нея. Два месеца беше на легло. Не искаше да стане, не искаше да се къпе. Трудно се хранехме. Хранехме се като старите хора – легнали. И след два месеца се прилъгахме да седнем на диванчето”, обясни майката на Стефани. 


Детето проявява сила и характер и въпреки тежката операция се възстановява. Въпреки прогнозите на лекарите, че няма да успее да проходи без физиотерапия, Стефани успява.


Това е второто прохождане на Стефи. Операцията обаче се оказва недостатъчна. Следват още манипулации до деня, в който лекарите обясняват на майката, че детето й няма да живее


„Нашите лекуващи лекари казаха, че няма шанс в България да бъде премахнат напълно туморът, защото е сраснал за гръбначния мозък и детето ще умре – рано или късно”, разказа разстроена майката. Тя допълни, че малката знаела какво е киста и дори обяснявала на играчките си, че имала киста на главичката си и й пречела да се храни. 


Родителите на Стефи правят запитване до Фонда за лечение на деца в чужбина. Макар и три седмици след молбата им, държавата отпуска пари за преглед в Турция. Там правят друга операция на детето. Чуждите специалисти дават надежда за пълно оздравяване. 


„Казаха, че трябва да се направи химиотерапия и ни изготвиха план. Подадохме документи във фонда обаче не ни одобриха за тази сума. Казаха, че и в България може да се направи тази химиотерапия”, обясни бащата. 


Сумата е 93 000 евро. За тези пари Стефи трябва да премине през общо 50 курса на химиотерапия в Турция. Родителите отдавна са загубили вяра в здравеопазването у нас и започват да събират пари за лечението на детето. Майката на Стефи е регистрирана на трудовата борса, но от следващия месец спира да получава пари. Бащата пък работи за 600 лева на месец. С много усилия и чужда помощ те са успели да платят няколко от курсовете. 


Отскоро на името на детето е открит и DMS номер. Чрез него родителите на Стефи се надяват да съберат нужните пари и да излекуват детето. 


Повече за случая ще намерите във видеото. Коментара на здравния министър Таня Андреева ще намерите ТУК

 

Можете да помогнете на Стефи – с есемес (цена 1 лев) на номер 17 777 с текст DMS STEFI 

Както и на банковата сметка:

Банка ДСК

IBAN BG53STSA93000021249217

BIC: STSABGSF

Стефани Красимирова Стефанова