Според Кристин Лагард този сценарии ще доведе до срив в целия свят

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че евентуален фалит на Съединените щати може да доведе до глобална рецесия. 

 

В интервю Лагард заяви, че този сценарии ще доведе до срив в целия свят. Американският държавен резерв ще свърши парите до четвъртък, ако Демократи и Републиканци не се договорят за увеличаване на тавана на държавния дълг.

 

Президентът на Световната банка също изрази притеснения от създалата се ситуация. Той предупреди, че Вашингтон е само на няколко дни от много опасен момент, който може да доведе до бедствие целия свят. 

 

Ако Съединените щати свършат парите, те няма да могат да платят дълговете си. Това ще има огромен негативен ефект върху финансовите пазари по целия свят, коментират анализатори. 

 

В опит да намерят изход от кризата първи път от седмици лидерите на двете основни партии в Сената проведоха директни разговори през уикенда. Въпреки че подробности около тях не бяха оповестени, от изявленията на сенаторите става ясно, че има надежда бюджет да бъде приет скоро. 

 

Заради липса на средства държавните служители са в принудителен отпуск от 1-ви октомври. Републиканците отказват да гласуват новия бюджет, ако президентът Барак Обама не се съгласи да оттегли или отложи реформата в здравеопазването.