Политиците от двете партии са близо и до договорка за възобновяване работата на правителството

Споразумение за вдигане на икономическата блокада в Съединените щати изглежда все по-вероятно след поредния кръг преговори между демократи и републиканци. Официални източници от Сената обявиха, че е постигнат „огромен” напредък за изглаждане на разногласията и избягване на евентуален фалит на най-голямата икономика.

 

Фискално споразумение, което ще удължи срока за достигане на тавана на държавния дълг до средата на февруари и ще осигури финансиране на правителството до средата на януари, изглежда най-вероятната развръзка. Все още не е договорено дали датата 15 февруари да бъде определена като твърд краен срок за достигане на тавана на дълга, или Министерството на финансите да получи разрешение да удължи този период при извънредни обстоятелства. 

 

Крайният срок за решаване на кризата беше четвъртък, когато ще бъде достигнат настоящият таван на държавния дълг от 16,7 трилиона долара и на практика Съединените щати щяха да изпаднат във фалит. 

 

Политиците от двете партии са много близо и до договорка за възобновяване работата на правителството след три седмици на блокада и затваряне на множество държавни институции. 

 

Пазарите реагираха положително на последните новини от Вашингтон след дни на напрегнато очакване и сериозни опасения за нова глобална криза, ако най-голямата икономика в света фалира. 

 

В същото време ООН даде мрачна оценка за състоянието на световната икономика. В специален доклад се отчита слаб икономически растеж в глобален план. Световната икономика все още е в безпорядък, пет години след финансовата криза, обобщават експертите.