Междувременно рейтинговата агенция Фич обяви, че може да намали кредитния рейтинг на Съединените щати

Анонимен източник е съобщил, че Сенатът на Съединените щати ще гласува бюджет и увеличаване тавана на дълга по-късно днес. 

 

Утре е крайният срок, в който трябва да бъде постигнат компромис. 

 

Междувременно рейтинговата агенция Фич обяви, че ще преразгледа и евентуално ще намали кредитния рейтинг на Съединените щати.

 

Демократите в Камарата на представителите отхвърлиха предложения от републиканците план за излизане от фискалната криза. Часове по-късно републиканците промениха предложението си и поискаха то да бъде гласувано, но вот така и не се състоя. 

 

Идеята беше да се отпуснат пари за работата на правителството до 15 декември и да се увеличи таванът на дълга до 7 февруари. По непотвърдена информация една част от сенаторите обаче настоявали за намаляване на разходите в бюджета. 

 

Късно снощи лидерите на двете партии обявиха, че преговорите по въпроса продължават. Ако до утре Съединените щати не гласуват увеличаване на тавана на държавния си дълг, страната ще фалира. 

 

До подобна ситуация се стигна и през 2011 година, припомнят американските медии. Тогава друга кредитна агенция - Стандарт енд Пуърс намали кредитния рейтинг на Вашингтон от три пъти А на два пъти А с положителна перспектива.