Това стана само часове преди да изтече срокът, в който страната можеше да обяви фалит

След 17 дни финансова блокада, Конгресът на Съединените щати прие Закон за бюджета и увеличение на тавана на държавния дълг. По-рано документът беше гласуван и в Сената. Това стана само часове преди да изтече срокът, в който страната можеше да обяви фалит.

 

В Камарата на представителите Законът за бюджета беше подкрепен от 285 конгресмени, а 144-ма се обявиха против. В контролирания от демократите Сенат, документът получи подкрепата на 81 срещу 18 сенатори. 

 

Законът предвижда увеличаване на дълга до 7-ми февруари. Досега Държавният резерв използваше извънредни средства, за да плаща дълговете. Те щяха да бъдат изчерпани днес, ако законодателите не бяха постигнали споразумение. Съгласно него правителството получава финансови средства до 15-и януари. Това ще позволи всички държавни институции да заработят отново, а хиляди държавни служители, които бяха в принудителен отпуск от 1-ви октомври да се завърнат на работа. 

 

Малко след гласуването в Сената, президентът Барак Обама заяви, че ще подпише приетия закон

 

Междувременно кредитната агенция Standard and Poor's заяви, че настоящата ситуация е коствала на американската икономика 24 милиарда долара. Това щяло да доведе до значително намаляване на растежа през последната четвърт на годината.