Миналата седмица държавата удовлетвори някои от исканията на съсловието

Ще излязат ли лекарите на национален ефективен протест – отговор на този въпрос се очаква окончателно да бъде даден днес от лидерите на съсловието. Причината за недоволството са орязаните бюджети на болниците до края на годината и недостатъчните средства, планирани за здраве.

 

Решението на лекарите трябваше да стане ясно още миналата седмица, но в последния момент държавата пое ангажимент да изпълни изискванията на съсловието по няколко основни точки. Сред тях са:

 

-    За септември болниците да получат 100% от дължимото

-    За октомври и ноември оставащите пари да бъдат изплатени до 20 януари

-    Заплащането на ваксините да премине от бюджета на НЗОК към бюджета на Здравното министерството, като така на практика Касата запази 29 милиона.

 

И още - Министерството на здравеопазването ежемесечно да изплаща разликата в потребителската такса за пенсионери до 2,90 лева. От догодина възрастните хора ще заплащат само 1 лев за преглед.

 

От Зъболекарския съюз пък очакват средствата за стоматологична дейност да се увеличат с 10 милиона.

 

До днес трябваше регионалните колегии на Лекарския съюз да разгледат предложенията и да дадат становището си - удовлетворяват ли ги обещанията на държавата, или въпреки всичко ще настояват за протести.