Поради липса на достатъчно място на терена, някои каравани и колиби бяха сложени върху ж.п. линия

Един от най-големите ромски лагери във Франция беше разтурен. Катунът, в който живееха близо 800 души, се намираше в парижкото предградие Сент Уен, край една от столичните топлоцентрали. Част от колибите и караваните обаче бяха върху ж.п. линия. 

 

Евакуирането на лагера започна сутринта. 

 

"Експулсирането е в пълен ход. Хората си тръгват в камионите и караваните си", потвърди Самир Мил, говорител на асоциацията "Гласът на ромите".

 

На 2 октомври френските власти решиха да разтурят лагера по искане на железопътни компании, собственици на окупираните парцели. 

 

Катунът на това място се появи, след като в началото на лятото бяха разтурени поредица ромски лагери в парижките предградия. Теренът обаче беше тесен и някои каравани и колиби се намираха върху ж.п. линия. 

 

В писмо до министъра на вътрешните работи Манюел Валс кметът на Сент Уен Жаклин Руйон призова държавата да прояви отговорност и да помогне за справянето с проблема. Според кметството лагерът поставя под непосредствена заплаха не само обитателите му, но и отоплението на 110 000 души и на много парижки болници. 

 

След появата му топлоцентралата продължи да действа, но горивото се доставяше с 
камион вместо с влак, което повишаваше крайната му цена. По оценки на държавата и неправителствени организации във Франция са се установили между 15 - 20 хиляди роми, повечето от които живеят в подобни лагери или на улицата.