Съществуват и опасения, че може да се стигне до нови изблици на насилие

Нов масов антиправителствен протест започна в украинската столица Киев. Опозиционни лидери настояват за предсрочни избори и импийчмънт на президента Янукович - заради отказа му да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз.


Очакванията са на митинга да се стекат десетки хиляди хора от цялата страна. Съществуват и опасения, че може да се стигне до нови изблици на насилие след вчерашните сблъсъци между милиция и протестиращи.


Президентът Виктор Янукович заяви, че ще бъдат наказани онези, които със своите решения и действия са провокирали конфликта между милицията и демонстрантите на киевския площад „Независимост”.


Той съобщи, че е поискал от генералната прокуратура бързо да представи на него и на обществото "резултатите от незабавното и обективно разследване за надлежното наказване на виновните".


В речта си Янукович продължи да настоява, че Украйна е единна в избора на нейното общо европейско бъдеще. В същото време стана ясно, че държавният глава планира скорошна визита до Русия, където да подпише пътна карта за възобновяването на търговско-икономическото сътрудничество.