Според пратеника на Нова ТВ в Украйна е много важно да няма пострадали тази вечер

„Тази нощ ще бъде доста гореща в Киев. Каквото и да се случи нощ - най-важното никой да не пострада. След това преговорите между време страни биха били много по-трудни, прогнозира специалният пратеник на Нова телевизия в Украйна – Николай Дойнов, който се завърна от там преди броени часове.

 

Във връзка с информацията, че украинските власти премахват барикадите на протестиращите пред държавните институции в Киев, Николай Дойнов направи следното уточнение:

 

"Това не е нещо ново. Това се случваше през последната седмица. Още в неделя, по време на грандиозния митинг, за който опозицията спомена, че е имало 1 милион души на площад „Независимост”, една част от опозиционерите бяха започнали да подсилват съществуващите прегради към полицията и да правят нови. Усещаше се, че нещо ще се случи."


Относно събарянето на паметника на Ленин, той предположи, че демонстрантите, които са го направили, са близки до националистическите партии от опозицията.


Според него част от протестиращите вероятно са се почувствали окрилени от многохилядния митинг и това дало повод да преместят гнева си и да решат съдбата на статуята на Ленин – да я разбият с чукове на десетки парчета.


Всичко това става пред очите на милицията, която не предприема никакви действия. Оказа се, че тези милиционерски сили са част от украинската прокуратура, която ще разследва за събарянето на паметника. 


Веднага се появи и идея върху празния постамент да бъде поставена нова фигура – на Тарас Шевченко – украинския поет и художник. 


Повече по темата гледайте във видеото.