Наблюдатели се опасяват, че може да се стигне до сблъсъци с полицията

Площад „Независимост” в Киев, където се провежда протеста срещу украинския президент Виктор Янукович, е като море от хора. Още от вчера се събират хора. Те прииждат от малките улички и даже някои от тях спаха на площада. Очаква се това да бъде един от най-големите митинги досега. Наблизо до тях е и митингът в подкрепа на Янукович. Все още обстановката е спокойна, въпреки че някои хора се притесняват да не се стигне до сблъсъци”. Това съобщи репортерът на Нова телевизия Мария Милкова, която отблизо следи протеста в украинската столица.


Наблюдатели обаче се опасяват, че има риск да се стигне както до сблъсъци с полицията, така и между привържениците и опонентите на президента Виктор Янукович.


„Денят на достойнството”, както опозицията нарече днешния си митинг, ще се проведе на „Площада на независимостта”. От вчера хиляди про-европейски настроени демонстранти започнаха да се събират в центъра на столицата. В района са издигнати още барикади, след опита на силите за сигурност да ги премахнат по-рано тази седмица.


Лидерите на опозицията призоваха хората да запазят спокойствие и да се внимават, защото има информация за готвени провокации. Те обвиниха управляващите, че са докарали с автобуси контрапротестиращи, като са им платили и са им дали храна. Властите отричат тези твърдения.  


Пред няколко световни медии обаче, участниците в контрадемонстрацията са признали, че са били накарани да дойдат насила.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Мария Милкова и Александрина Аврамова