Вицепремиерът Александър Вучич предложи да се провери волята на народа

Сръбското правителство поиска от президента Томислав Николич да разпусне парламента и да насрочи предсрочни избори за 16 март

 

"За да получи най-голяма подкрепа за продължаване на реформите и за модернизирането на обществото, правителството предлага разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори", съобщи правителството в комюнике, цитирано от БГНЕС. 

 

В неделя Сръбската прогресивна партия на вицепремиера Александър Вучич, която доминира коалиционното правителство в Сърбия, поиска организирането на предсрочни парламентарни избори две години преди края на официалния четиригодишен мандат на настоящия парламент. 

 

"Моето предложение е да проверим волята на народа", заяви Вучич. "Дойде моментът да се отчетем пред избирателите”, допълни той. Сръбската прогресивна партия иска изборите да се проведат на 16 март едновременно с планираните предсрочни избори за кмет на Белград. 

 

Според анализаторите с изборите партията иска да се възползва от изключително голямата подкрепа, с която се ползва сред избирателите, особено след началото миналата седмица на преговорите за присъединяване към ЕС и след арестите на редица богати бизнесмени в рамките на борбата с корупцията и организираната престъпност. 

 

Неотдавнашно обществено допитване показа, че Сръбската прогресивна партия има подкрепата на 43% от избирателите, следвана от Демократическата партия, която има само 13%. На трето място е Социалистическата партия на премиера Ивица Дачич с 11%.