Средно пият по 20 литра водка годишно

25 на сто от руските мъже умират преди 55-годишна възраст заради прекомерна употреба на алкохол, по-конкретно - водка. Това сочат резултатите от 10-годишно проучване сред 150 хил. руснаци.

 

Направеният анализ показва, че рискът от смърт за мъжете до 55 години, които пият литър и половина или повече водка седмично, е 35%. Общо четвърт от руснаците умират, преди да навършат тази възраст. Във Великобритания този процент е 7, а в САЩ - под 1.

 

Очакваната продължителност на живота за мъжете в Русия е 64 години – сред най-ниските 50 в света. Средно руснаците пият по 20 литра водка годишно, докато британците пият около три литра концентрат.

 

Алкохолът отдавна е водеща причина за смъртността в Русия, а водката е най-разпространеното питие в страната. Тя е евтина, а по селата се произвежда и по домовете.

 

Предишни изследвания установиха, че повече от 40% от мъжете в трудоспособна възраст умират, защото пият прекалено много, включително и алкохол, който не е предвиден за консумация като одеколон и антисептици.