Армията предупреди за опасност за териториалната цялост на Украйна

Президентът на Украйна Виктор Янукович подписа закона за амнистия за участниците в антиправителствените протести. Амнистията, обаче ще се случи при 3 условия – в срок от 15 дни да се освободят всички окупирани административни сгради, протестиращите да напуснат киевската улица "Грушевски" и да премахнат барикадите по всички улици и шосета в градовете. Условията бяха определени от опозиционните лидери, като шантаж, натиск и измама.

 

Очаква се протестиращите на централния площад в Киев да не се съобразят с тях. От Германия американският държавен секретар Джон Кери коментира, че направените отстъпки от Янукович са недостатъчни за намиране на изход от кризата. Утре Кери ще се срещне в Мюнхен с лидерите на опозицията.

 

Един от водачите на съпротивата в Украйна беше открит след 8 дни в неизвестност. Дмитро Булатов беше намерен край село, близо до Киев, с множество наранявания. 35-годишният активист разказа пред журналистите, че е бил отвлечен от неизвестни лица, говорещи с руски акцент и е бил изтезаван по особено жесток начин:

 

„Продупчиха ми ръцете и опитаха да ме разпънат на кръст. Отрязаха ми част от ухото, рязаха ме с нож по лицето. Цялото ми тяло е в синини от множество побои. Слава на Бога, че останах жив”.
 

Междувременно за първи път от началото на кризата в Украйна, армията взе отношение по конфликта. В официално изявление на Министерството на отбраната се предупреждава за сериозна опасност за териториалната цялост на страната. Армията призова президентът Янукович да направи необходимото, за да стабилизира ситуацията.