Симптоми на заболяването били констатирани и при екземпляри, държани в аквариум

Мистериозна болест убива морските звезди от Аляска до Калифорния. Тези красиви животни губят крайниците си и омекват като желе. Учените обаче още не могат да установят колко от колониите са прихванали заболяването, информира БТА, цитирайки публикация във в. „Дейли мейл”.


Първите признаци на пандемията били забелязани миналото лято край остров Каяк в Аляския залив, където били намерени много мъртви животни.


„Преди се считаше, че високата им смъртност се дължи на затоплянето на водите. Но откритите умрели морски звезди в студената акватория на Аляска опровергаха това предположение”, обяснява морският биолог проф. Пийт Раймонди от Калифорнийския университет.


Интересно е, че същите симптоми на заболяването били констатирани и при екземпляри, държани в аквариуми. По кожата на животните се появили охлузвания, а след това започнали да омекват и да губят крайниците си.


Болестта засяга основно морските звезди от вида Pisaster ochraceus, но най-малко десет други вида са проявили нейните симптоми от миналото лято. Представителите на вида Pisaster ochraceus се хранят с миди и ако броят им намалее съществено, количеството на мидите ще се увеличи и ще се наруши биоразнообразието, поясняват учените.