Междуправителствена българо-руска комисия ще обсъди въпроса през април

Еколози, общинари и хотелиери по Южното Черноморие се опълчиха срещу рестарт на проекта Бургас - Александруполис. В началото на април ще заседава междуправителствена българо-руска комисия, която ще обсъди въпроса. Неправителствени организации в Бургас обявиха, че са готови за протести, ако на 7 и 8 април бъде взето решение да се възобнови проектаът за тръбата.

 

Договорът за изграждане на нефтопровода бе подписан през 2007 г. при управлението на Сергей Станишев, а шест години по-късно при управлението на Бойко Борисов страната ни се оттегли. През 2009 година Бургас каза „не” на тръбата на референдум, а информацията за възобновяване на проекта отново разтревожи хората край морето.

 

Екологът Манук Манукян предупреди за възможността евентуален инцидент да повлияе негативно на туризма и риболова по крайбрежието, като пречистването на петролен разлив би могло да отнеме над 100 години. Хотелиери призовават много внимателно да се обсъдят вариантите, ако все пак се стигне до строеж на тръбата.

 

Кметовете на Черноморските общини ще излязат със съвместно питане до правителството за намеренията им, а Гражданският комитет „Да спасим Бургаския залив” обсъжда всички възможни действия на жителите на черноморските общини.

 

Ако трябва, ще настояваме за втори референдум, тъй като първия път не успяхме. Да направим 50+1 процента, с нас са също Несебър, Поморие и Созопол”, коментира Манукян.

 

Репортер: Цеца Алексова