Юлия Тимошенко бе посрещната триумфално в Киев

Гореща нощ в Украйна. Събитията в страната се развиват динамично. Президентът Виктор Янукович заяви, че няма намерение да подава оставка. В изявление за телевизия в украинския град Харков, той нарече случващото се в бившата съветска република - вандализъм, бандитизъм и държавен преврат. Президентът каза още, че няма намерение да подписва, приетите от Върховната Рада закони, защото са нелегитимни.

 

Снощи се появи информация, че Янукович се е опитал да избяга със самолет в Русия, но граничари са му попречили. В парламента депутатите обявиха, че той е неспособен да изпълнява задълженията си и насрочиха президентски избори на 25 май.

 

Междувременно законодателният орган гласува и резолюция за незабавното освобождаване на бившия премиер Юлия Тимошенко. Няколко часа по-късно тя вече беше на свобода и обяви, че ще се кандидатира за държавен глава.

 

Тази нощ стана ясно, че Виктор Янукович е направил опит да прикрие следите си. Изпратеният до Обединените арабски емирства самолет, с който се предполагаше, че е излетял, е бил празен. Вчера президентът кацна в Харков и все още се намира в източните части на страната.

 

В Киев пък пристигна и бе посрещната триумфално Юлия Тимошенко, бивш премиер и опозиционен лидер. Тя излезе и направи обръщение към множеството на „Евромайдана”.

 

Повече за събитията в Украйна ще научите от видеото.