От днес, 25-и февруари, в Украйна започва кампания за президентските избори

Парламентът в Киев поиска Международният наказателен съд да разследва бившия президент Виктор Янукович за престъпления срещу човечеството. От днес, 25-и февруари, в Украйна започва кампания за президентските избори, насрочени за 25 май. Междувременно беше обявено, че съставянето на ново правителство се отлага за четвъртък.
 
След продължилите повече от три месеца протести жителите на украинската столица отдават почит на загиналите над 80 души. Много хора продължават да се стичат към централния площад, за да оставят цветя в памет на жертвите
  
„На практика, благодарение на националистическото движение, което се вдигна да защити народа и което не се уплаши от куршумите и стрелбата, вече не сме изправени пред това ужасно бъдеще. Сега вече съм оптимист за бъдещето”, коментира Наталия Коптенкова – рускиня, живееща в Киев.
 
Столицата Киев се опитва да са завърне към обичайния ритъм на живот. Въпросите обаче са много повече от отговорите, особено на фона на очертаващото се противопоставяне с Москва. Съседна Русия не крие раздразнението си след събитията от последните дни. Руската стратегия за влияние над бившата съветска република претърпява провал, заедно с обещания кредит от 15 милиарда долара и договорените евтини доставки на газ. Основният въпрос сега е кой ще помогне финансово на Киев. На среща в Москва с колегата си от Люксембург Жан Аселборн, руският външен министър Сергей Лавров се обяви за ненамеса във вътрешните работи на Украйна.
 
„Опасни и контрапродуктивни са опитите да се натрапва на Украйна избор по принципа "или сте с нас, или сте против нас". Ние сме за това Украйна да е част от общото европейско семейство във всеки един смисъл”, заяви Лавров.
 
На този етап е ясно, че адекватна помощ на изнемощялата украинска икономика може да се окаже само чрез съвместните усилия на международни партньори като ЕС, САЩ и МВФ.