Според прокуратурата целта му е била да умъртви Доган, не да го сплаши

Нападателят на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, може да бъде осъден още днес. Прокуратурата поиска 17 години затвор за стрелеца.
 
Другият вариант бил доживотен затвор, но имало смекчаващи вината обстоятелства. Прокуратурата взе предвид младостта на Енимехмедов, както и "чистосърдечните" му признания по време на разпитите и съдебните заседания. 
 
Днешното заседание в Софийския градски съд по делото срещу него започна с приемане на предоставените експертизи на вещи лица. То започна с експертиза на оръжието и начина, по който е стреляно с него срещу Ахмед Доган и по-специално с двата опита за презареждане на пистолета. На предишното заседание стана ясно, че пистолетът, с който Енимехмедов нападна Доган, не е бил зареден. 
 
На последното заседание по делото бяха разпитани криминални психолози, които заявиха, че Октай Енимехмедов е искал да унижи Ахмед Доган пред всички. Надявал се той да се изплаши и да се изпусне от страх.
 
Според прокурора делото е фактически изяснено. Подсъдимият е отишъл на конференцията на ДПС в НДК, като преди да влезе, проверил в тоалетната дали оръжието е готово да възпроизведе изстрел. След това Октай Енимехмедов се е отправил към входа на залата, стигнал до подиума, качил се по стълбите и се придвижил от лявата страна на Ахмед Доган. Протегнал дясната си ръка и демонстративно насочил оръжието към главата на Доган. Енимехмедов е направил три опита за възпроизвеждане на изстрел. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана.
 
В момента текат пледоариите по процеса. Защитата на Октай настоя за оправдателна присъда