Според областната администрация е имало взрив, от EVN отричат

Гърмежи разтърсиха трафопост в Бургас. Според областната администрация е имало взрив, но от EVN отричат това. Най-важното е, че пострадали няма, няма и материални щети.

 

Според хората, а и енергодружеството, взривове не е имало въпреки първоначалната информация. Това, което разказват живущите, е, че вчера вечерта са чули серия от гърмежи. Районът е останал без ток до късно през нощта. Тази сутрин електричеството отново е спряно, защото и в момента работата по отстраняване на аварията продължава.

 

Трафопостът се намира в отделна сграда, но е заобиколен от жилищни постройки. Аварията е станала около 19:30 часа снощи. Хората чули звук и видели, че през решетките излизат искри. На място са извикани автомобили на Противопожарната служба и Гражданска защита. Пристигнали са аварийни коли на електроразпределителното дружество.Няма пострадали при инцидента

 

От EVN уверяват, че не трябва да се прави сравнение с взрива на трафопост преди две години в Бургас:
 

„Категорично искам да кажа че взрив няма, няма никаква връзка между двата случая. Тук просто са аварирали са два автоматични прекъсвача. След като нашите хора са ги сменили, при включването са гръмнали още един или два”, обясни инж. Николай Полихронов, представител на електроразпределителното дружество.

 

В този трафопост миналата година е правена профилактика. Тогава обаче съоръженията не подсказвали, че ще аварират след година.  

 

Жителите на Бургас още помнят предишния подобен инцидент - отпреди близо две години. Тогава трафопост гръмна в жилищна сграда. От взривната вълна имаше щети в домовете на  няколко семейства. По чудо нямаше жертви и сериозно пострадали.

 

Проверка в Бургас показа, че половината от трафопостовете са опасниПроверка в жилищни сгради в Бургас показа, че половината от трафопостовете са опасни. Експертите отчетоха като най-чести нередности намалено количество масло в трансформаторите, амортизирани машини и липса на противопожарно оборудване.

 

Подробности за инцидента в Бургас ще научите от видеоматериалите.

 

Репортер: Цеца Алексова