Нападателят на Ахмед Доган се размина с първоначално предложената присъда от 17 години

Нападателят на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, беше осъден на три години и половина затвор. Миналият януари, по време на конференция на ДПС, Октай Енимехмедов насочи газов пистолет към Доган. Първоначално прокуратурата поиска 17 години, но съдебният състав прецени, че това би било твърде строга присъда.

 

Един член на състава дори е подписал и тези 3 години и половина с особено мнение, защото смята, че Октай Енимехмедов вече е изтърпял необходимото наказание за това, което е направил. Нападателят на Доган е в следствения арест вече година и 1 месец.

 

Прокуратурата защити исканите 17 години с мотива, че дори не пледира  за максималното наказание по закон, а именно - доживотен затвор, тъй като има смекчаващи вината обстоятелства. Октай бил млад, направил чистосърдечни самопризнания и обяснил действията си логично. Защитата пък поиска оправдателна присъда, като се защити, че само времето ще отсъди дали Енимехмедов е герой или не. А по думите на адвокатката му,  сега почти всички българи искали той да бъде оправдан. 

 

Самият Октай остана безмълвен пред медиите, но пък в съдебна зала определи свършеното от него срещу Доган с „доблест сравнима с тази на древногръцките герои”. Той категорично заяви, че не съжалява и няма да се извини.  

 

Присъда за момента е приета само на първа инстанция. Прокуратурата е категорична, че ще обжалва, защото поред прокурора по делото Илиян Точев, Енимехмедов е имал намерение реално да  убие Доган.

 

Репортер: Десислава Георгиева