Какви хора решават да купуват деца от България?

Покупко-продажба на деца в интернет. Такива обяви ни провокираха да започнем разследване кои са хората, готови да дадат децата си и кои са тези, които искат да ги купят. Резултатът – двойка англичани дойдоха спешно до България на третия ден от началото на нашата проверка. Те обаче не са обикновени купувачи на бебе. Кои се оказаха тези хора - история с неочакван край. Разказват я Вероника Димитрова и Рой Хил.


Разследването ни започва от обява, която виждаме във форум в интернет. Тя гласи следното: „Здравейте, ние наистина искаме да имаме бебе - или може би две - и ние ще плащат, колкото и да струва. Ако можете да помогнете, моля, свържете се с нас”.


Автори на обявата са Хайди и Ричи Калвърт. От написаното личи, че или не владеят добре български, или превеждат от английски с помощта на Гугъл. Търсят бебе за осиновяване или сурогатна майка не само в България, но и във Великобритания, Румъния и Македония. Решаваме да им пишем. Същия ден получаваме отговор: „Да, ние с удоволствие ще си купи бебе. Ако е възможно новородено, но ние ще се радваме с дете до едногодишна възраст. Можете ли да ни помогнете?”


Отговаряме, че можем, въпреки че в действителност не е така. Твърдим, че познаваме семейство с три деца, но за последното новородено нямат възможност да се грижат.  Живеят с 340 лв. на месец, бащата не работи и затова искат да го продадат. Искаме от англичаните да ни разкажат повече за себе си и да изпратят снимка.


Измисляме произволна цена – 8 000 лв. Представящите се за семейство Калвърт са готови да дойдат в България още следващата седмица. И тук идва най-важният въпрос – как и с какви документи ще изведат бебето в чужбина? Обясняваме им, че продажбата и покупката на бебе е престъпление.


След три дни семейство Калвърт тръгват към България. В края на срещата англичаните признават, че са ни помислили за посредници и остават разочаровани, че няма как да купят бебето законно.


На следващия ден англичаните спешно се прибират в Лондон. Все още не сме сигурни с кого всъщност се срещнахме – с хора, които са убедени, че могат да купят българско дете легално или с хора с други цели.


Няколко дни по-късно разбираме – самите те ни признават, че са журналисти от британския вестник „Сънди таймс” и че са ни снимали със скрита камера. Признаваме и ние. Казват, че подобно нещо им се случва за първи път. И въпреки че им е забавно, отказват да го разкажат официално по Скайп или пред камера.


Повече по темата гледайте във видеото.