Русия отхвърля всеки опит за диалог, обяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов

Русия отхвърля всеки опит за диалог, обяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов. В интервю за агенция "Франс прес" той уверява, че Киев прави множество опити за директни преговори с Москва, но отсрещната страна не реагира. Турчинов подчертава, че Украйна няма да предприема военни действия в Крим въпреки явната измама с референдума за отцепване.

 

Планираният за 16 март референдум в Крим беше определен като незаконен в сегашната си форма и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В тази връзка ръководителят на ОССЕ потвърди, че организацията няма да праща мисия за наблюдаване на вота. По думите му референдум за степента на автономия или суверенитет на Крим би бил легитимен, само ако се основава на украинската Конституция и е в  съответствие с международното право. 

 

В същото време долната камара на американския конгрес осъди категорично действията на Русия по отношение на ситуацията в украинската автономна република. В резолюция, подкрепена с 402 гласа „за” срещу 7 „против”, конгресмените призовават за икономически и всички други необходими санкции срещу Москва, включително и изключване от организацията Г-8.