Неин носител на е бившият министър на външните работи на Аржентина Карлос Сааведра Ламас

Нобеловата награда за мир за 1936 г., която бе открита в заложна къща в Южна Америка, отива на търг, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Носител на Нобеловата награда за мир за 1936 г. е бившият министър на външните работи на Аржентина Карлос Сааведра Ламас, който е почетен за ролята му в преговорите за прекратяване на войната между Парагвай и Боливия. След смъртта му наградата няколко пъти сменя собствениците си.

 

За втори път Нобелова награда за мир се излага на търг. 23-каратовата реликва с тегло 222,4 грама струва над 9000 долара. Като колекционерска вещ и като част от световната история обаче стойността ѝ е далеч по-голяма.

 

Нобеловата награда за мир за 1936 г. ще бъде предложена за продажба на търг в Балтимор на 27 март от аукционна къща "Stack's Bowers galleries and auctions".

 

Нобелови награди и преди са били продавани на търг. Единствената Нобелова награда за мир, която досега е била продадена на търг, обаче е тази от 1903 г. Неин носител е сър Уилям Кримър. Тя е купена за близо 17 000 долара на търг на "Сотбис" в Лондон през 1985 г. На търга ще бъде изложена също първата награда "Пулицър" за обществени заслуги. Получава я в. "Ню Йорк уърлд телеграм" през 1932 г.