Рибарите са готови да бранят с всички средства поминъка си

Намеренията на фирми да изградят рибни ферми за ципура в залива между Китен и Приморско предизвика недоволството на хората в региона. Рибарите са готови да бранят с всички средства поминъка си.
 
Хората са убедени, че монтирането на фермите ще унищожи риболова като поминък. В специална декларация местната власт призовава Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция да откажат издаването на разрешително. 
 
Рибарите научават преди дни за намерението в залива да бъдат поставени метални съоръжения за отглеждане на риба. Според инвестиционното намерение едната от фермите за отглеждане на риба ще се състои от 3 потапяеми стоманени рибарници с диаметър 22.5 м, закотвени и осигурени с буйове и сигнални светлини
 
Местните се притесняват и от замърсяване на морската вода, тъй като рибата ще се храни с гранулирани смески, които ще се утаяват на дъното.
 
Жителите на Приморско вече имат горчивия опит с мидените полета, които бяха създадени през 2005 г. на площ от 100 декара, а вече имат разрешение за 1500 декара.
 
Общинския съвет в Приморско е недоволен, че според сега действащия закон общините само се информират за предстоящите проекти и настояват за промени.
 
Повече за случая ще намерите във видеото.
 
Репортер: Цеца Алексова