Министър-председателят участва в среща с австрийския бизнес

Законът трябва да бъде критерият за решаване на спора между държавата и електроразпределителните дружества. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който пое ангажимент всички замесени в конфликта институции да го следват.

 

Министър-председателят участва в среща с австрийския бизнес, на която му получил въпрос по темата, предаде БГНЕС. Питането било от общ характер и затова Орешарски отговорил „по-общо”, че и между най-добрите приятели може да възникне спор, но важното е как се излиза от него.

 

Австрия е традиционен икономически партньор на България. В момента Австрия държи първи места като размер на преки инвестиции в страната, като размер на принос на компаниите, които са с австрийски акционери, в БВП”, отбеляза премиерът, който посочи, че за България е важно да насърчава тези и нови инвестиции. Пламен Орешарски запознал бизнеса с политиките, които следва и ще продължи да следва до края на мандата кабинетът.

 

Като стратегически инвеститор определи Австрия и президентът Росен Плевнелиев по време на визитата си във Виена. В родината на едно от дружествата EVN държавният глава също коментира спора между изпълнителната власт и ЕРП-тата, като заяви, че той не трябва да се политизира.