Според Владимир Каролев банките ще станат по-предпазливи и кредит ще се тегли по-трудно

„Слагането на таван на стоката кредит ще доведе до няколко ефекта. Единият е, че хората, които са склонни да платят цената над тавана, няма да получат съответната стока. Това ще са хора, които нямат нито поръчител, нито активи и те няма да могат да отидат и да получат потребителски кредит, каза в „Здравей, България” икономистът Владимир Каролев относно новите правила за кредитите.

 

Второто нещо, което ще се случи според икономиста е, че ще се създаде черен пазар или той ще се разшири

 

„Икономическите последствия ще са няколко. Едното е, че банките ще трябва да оценят отново риска си, допълни Каролев. Според него обаче нищо фатално няма да се случи за банките, просто те ще са много по-предпазливи, когато отпускат кредит. 

 

„Банките ще станат много по-отговорни към клиентите си и съвсем не е плашещо предсрочното погасяване на кредит чрез рефинансиране”, каза от своя страна адвокат Десислава Филипова.

 

Според нея с новите правила се уреждат едни висящи отношения в бъдеще време

 

На въпрос това поставя ли банките в лоша ситуация или просто ще намали тяхната печалба Каролев каза, че няма да ги застраши. „Ефектът ще е, че хората ще взимат по-трудно кредити, лихвите може да се повишат, а тези по депозитите може да паднат”, каза още икономистът.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.