Според него се злоупотребява се с личното пространство на хората

„Следенето на хората, без значение с какво се занимават те, е нещо, което е важно. Злоупотребява се с личното пространство на хората и това се вижда от изтеклите разговори по времето на Бойко Борисов”, каза в „Здравей, България” Вени Марковски от „Интернет общество – България” по повод решението на ЕС да се спре със следенето в интернет.

 

„Потребителите на интернет и телекумоникационни услуги трябва да знаят, че ги подслушват и то безконтролно”, твърди Марковски и добави, че трябва да се види какво мислят по тази тема депутатите.

 

По думите му законът в България дава възможност на МВР да следи безконтролно. „Европейската директива беше анулирана, беше обявена за невалидна, все едно никога не е била приемана. Но българският закон е приет и това означава, че докато не се отмени, МВР продължава да събира данни, заяви Марковски.

 

На въпрос може ли да бъде възстановен разговор от преди шест месеца, експертът отговори, че може да се възстанови и такива данни се пазят в пространството. „Може да се види и какви есемеси сме си разменяли”, допълни той.

 

Целия разговор гледайте във видеото